Sebu A

Esperi Care on vain jäävuorenhuippu jota hallituksen sote malli vain pahentaa

Esperi Caren toiminta on vain jäävuorenhuippu.

 

Jo viime hallituskauden aikana sukulaiseni ja tuttuni jotka ovat työskennelleet sosiaali ja terveyspalveluissa ovat kertoneet riittämättömästä henkilöstömitoituksesta, mistä viime hallitus yritti laittaa lakiin henkilöstöminimin, mutta kokoomuksen vastustuksen takia asia ei edennyt.

 

Esimerkiksi kompleksissa joissa useita asuntoja joissa vanhukset asuvat on yövuoroissa vain yksi työntekijä jolla on normaalissakin tilanteessa kiire ja hätää kärsivät vanhukset joutuvat odottamaan apua. Työntekijä oli sanonut jos tulisi hätätilanne esimerkiksi tulipalo ruumiita tulisi paljon. Työntekijät olivat kertoneet firman johdolle yöpäivystyksen henkilöstöpulasta, mutta kuuroille korville asiasta puhuneet.

 

Myös keskittäminen on vähentänyt tekevien käsien määrää esimerkiksi Loimaan sairaalan ilta, yö ja viikonloppupäivystys on siirretty Turkuun, mutta henkilöstöä ei ole yksi yhteen siirretty töihin vaan pienemmällä käsimäärällä pitää hoitaa isompi määrä potilaita!

 

Oikeistohallituksen aikana asiakasmaksut ovat nousseet dramaattisesti, lääkekorvauksia on leikattu esimerkiksi laittamalla 50 euron vuosiomavastuu jota ennen ei kelakorvauksia tule joka pienituloiselle on iso raha alkuvuodesta ja  mm diabetes lääkkeiden omavastuuta nostettu reilusti.

 

Asiantuntijoiden mukaan Oikeistohallituksen sote uudistuksen myötä kustannukset kasvavat ja siitä huolimatta hoidon laatu ja hoitoon pääsy ei parane ja koska maakunnille ei tule verotusoikeutta on seurauksena kaksi asiaa: Lisää keskittämistä, asiakasmaksujen reilut nostot ja jopa joitakin sairauksia ei hoideta julkisista varoista vaan sairaat jätetään heitteille esimerkiksi maakunnat päättävät ettei rintasyövän hoito kuulu julkisista varoista olevaan hoitoon. Lisäksi karsintalistalle voi tulla sellaisia sairauksia joiden hoito on onnistunut hyvin jopa vuosikymmeniä mutta siihen sairaustuneet joutuvat maksamaan itse hoidostaan täysimääräisesti ja jos rahaa ei ole voi voi sanoi riistäjäkapitalisti.

 

Terveysvakuutusbisnes tulee kukoistamaan jos hallituksen sote malli menee läpi: tulee vakuutuksia joissa korvataan niitä sairauksia ja hoitoja joita maakunta ei suostu tekemään ja siitäkin pienituloisimmat ja sairaimmat maksavat kovimman hinnan: vakuutuksessa otetaan huomioon vakuutuksenottajan terveydentila ja riski sairastua vakuutukseen kuuluviin sairauksiin joka on pienituloisimmilla paljon suurempi kuin suurempituloisilla, jolloin pienituloinen maksaa pienistä tuloistaan lisävakuutuksesta isompaa hintaa kuin suurituloinen.

 

Tämä oikeistohallituksen sote malli on haudattava ja seuraavan hallituksen on tehtävä uudistus asiakaslähtöisesti eli palveluiden tarvitsioiden tilanne paranee esimerkiksi hoitoon pääsee nopeammin, hoidon laatu paranee, asiakasmaksut pienenevät dramaattisesti ja otetaan enemmän kokeellisia hoitoja joista ei ole vielä kertynyt mittavaa tutkimustietoa mutta josta voisi olla potilaille hyöytyä. Tämä voidaan tehdä vaikkapa kuntayhtymillä ja kunnille sote palveluihin varattu verotusoikeus ja lisäämällä lakiin erilaisten kohteiden hoitaja ja lääkärimitoitukset jolloin tekevien käsien määrä nousee siedettävälle tasolle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Karmaisevaa luettavaa:

"Yksityisten hoivajättien palvelukodeissa vallitsee pelon ilmapiiri"

https://hoitajat.net/ajankohtaista/yksityisten-hoi...

Toimituksen poiminnat